Familia de produse 'REPAR': reabilitarea structurilor cu ajutorul mortarelor tixotropice anti-retrag

Cod: S.0028

Reparația, restaurarea şi reabilitarea structurilor din beton deteriorate de condițiile meteorologice şi de acțiunile meteorice prin aplicarea unor mortare cimentoase întǎrite cu fibre cu retragere compensatǎ care se susțin singure (efect tixotropic)

Produse utilizate

Introducere la deteriorarea betonului armat

Se ştie foarte bine cǎ materialul care odatǎ parea a fi “etern” de fapt este supus atât de multor  factori de deteriorare încât enumerarea lor ar fi imposibilǎ: cauze legate de proiectare, aplicarea sau maturarea necorespunzǎtoare, agenți atmosferici, agenți chimici, ploi acide, dioxid de carbon, aerare diferențialǎ, carbonatare, curenți liberi, temperaturi ridicate, cicluri de îngheț/dezgheț, uzura, eroziunea, loviturile, sǎrurile şi clorurile, abraziunea, reacția alcali-agregate, greutǎți excesive şi solicitǎri mecanice, agenți poluanți şi… în anumite situații, pânǎ şi apa prea purǎ!

Toate aceste fenomene şi cu siguranțǎ multe altele au o acțiune de deteriorare care poate slǎbi proprietǎțile produsului manufacturat mǎrind porozitatea acestuia, cauzând fisuri şi mǎrind permeabilitatea globalǎ a matricei de cǎtre dioxidul de carbon. Acest lucru determinǎ reducerea pH soluției de bazǎ care invadeazǎ pasta de ciment şi cauzeazǎ în acelaşi timp deteriorarea peliculei de hidroxid de fier care acoperǎ armǎturile betonului atunci când acesta este sǎnǎtos. Acest proces genereazǎ un cerc vicios periculos în care, la condițiile externe menționate, se adaugǎ cauza internǎ de coroziune a armǎturii care creeazǎ fenomene distructive semnificative. În sfârşit, depasivizarea fiarelor şi coroziunea armǎturilor determinǎ crearea oxizilor complecşi care sunt mai voluminoşi decât particulele de oțel şi cauzeazǎ “spallingul” (expulzarea distructivǎ a grinzilor de acoperire).

În cazurile în care deteriorarea produsului manufacturat din beton nu este atât de gravǎ încât sǎ fie necesare mari reconstrucții volumetrice pentru reparația acestuia (în acest caz se utilizeazǎ de obicei mortare structurale turnabile ca şi GROUT 6 sau GROUT CR), reconstrucția poate fi dusǎ la capǎt prin aplicarea mortarelor tixotropice reoplastice cu retragere compensatǎ.

Tehnica reabilitǎrii structurale

Reabilitarea unei structuri deteriorate din beton poate pǎrea la prima vedere o activitate destul de banalǎ, dar existǎ unele considerații foarte frecvent neglijate care fac diferența dintre o reabilitare temporarǎ şi una stabilǎ şi de lungǎ duratǎ. Printre aspectele tecnice de considerat atunci când alegeți ciclul de intervenție ideal meritǎ sǎ fie luate în considerare:

REZISTENȚA SUPORTULUI

Suportul, înainte de aplicarea mortarelor de reabilitare succesive, trebuie sǎ fie adecvat rezistent şi fǎrǎ pulverulențǎ. CONSILEX SAN, pe bazǎ de silicați de sodiu, intervine şi în aceastǎ modificare importantǎ, consolidând betonul existent deteriorat.

ALCALINITATEA

O reabilitare bunǎ va trebui sǎ fie cât mai compatibilǎ posibil cu restul structurii de reabilitat. Trebuie intervenit pe congomeratul pre-existent cu tratamente de întǎrire, consolidante şi mai ales care reabiliteazǎ alcalinitatea originalǎ. CONSILEX SAN este produsul specific pentru realcalinizarea pǎrților de beton de reabilitat. 

STABILITATEA DIMENSIONALǍ A RECONSTRUCȚIEI

În timpul fazei de reconstrucție, mortarul cu care se efectueazǎ reparația volumetricǎ trebuie sǎ se poatǎ adapta perfect morfologiei volumului de reconstruit. În consecinţă, acesta trebuie sǎ poatǎ menține stabil volumul inițial în timpul fazei de maturare. Mortarul folosit pentru reabilitare REPAR TIX este întregit cu un amestec special de aditivi care compenseazǎ contracția dimensionalǎ în timpul întǎririi.

IZOTROPIA ȘI IMPERMEABILITATEA MORATRELOR

Izotropia, prin definiție, este proprietatea corpurilor de a avea aceleaşi caracteristici fizice în toate direcțiile. Este vorba de o proprietate importantǎ în contextul rezistențelor mecanice. Adǎugarea amestecurilor de fibre mǎreşte foarte mult izotropia matricei şi rezistența globalǎ a acesteia. În plus, reconstrucția suprafețelor şi a volumelor deteriorate şi avariate ar trebui sǎ asigure reabilitarea condițiilor de protecție a fiarelor armǎturii, deci sǎ împiedice pǎtrunderea CO₂ şi a umiditǎții (condiții necesare pentru declanşarea carbonatǎrii!). REPAR TIX este adiționatǎ cu fibre multifilament din polipropilenǎ pentru reducerea fisurilor cauzate de retragerea plasticǎ şi pentru creşterea izotropiei matricei, dincolo de faptul cǎ este realizatǎ cu microsilicați îngroşați care asigurǎ impermeabilitatea perfectǎ. 

ADERENȚA

Condiția fundamentalǎ pentru ca reparația sǎ fie eficace este aderența perfectǎ. Aceasta se obține mai ales prin pregǎtirea suporturilor (curǎțarea, consolidarea, obținerea unei suprafețe cu rugozitate adecvatǎ şi a stǎrii “saturatǎ în condiții de suprafațǎ uscatǎ”) şi prin folosirea agenților de aderențǎ în care mortarul de reparație REPAR TIX este bogat. Eventual, pentru o aderențǎ mai bunǎ, se recomandǎ utilizarea mortarului bicomponent REPAR TIX BIC.

PROTECȚIA ÎN TIMP

O reabilitare structuralǎ excelentǎ nu poate fi definitǎ astfel decât dacǎ prevede şi protejarea suportului de toate cauzele deteriorǎrii şi reconstrucția corespunzǎtoare în timp. Din acest motiv este recomandatǎ acoperirea finalǎ a reparației (sau a întregii lucrǎri) cu un netezitor structural adecvat (REPAR SM) şi o vopsea anticarbonatantǎ (PROTECH WAC).

Contactați-ne imediat

Vuoi saperne di più sui nostri prodotti?

Atenție, introduceți datele în mod corect
Atenție! Introduceți adresa de email corectǎ
Atenție, introduceți datele în mod corect

Prin trimiterea, accept acceptarea declarației de confidențialitate

Atenție, introduceți datele în mod corect

Abonare la buletine informative

Trimteți mai departe

Soluții integrate care v-ar putea interesa