SANATIGH: reabilitarea dezumidificantǎ a zidurilor umede

Cod: S.0007

Ciclu reabilitant dezumidificant, anticondens, constituit dintr-un sistem integrat de tencuialǎ de prizǎ, tencuialǎ, netezire şi vopsea protectoare.

Produse utilizate

Introducere

Umezeala zidurilor este un inconvenient care se întâlneşte foarte des în clădiri. Un zid este “umed în mod patologic” atunci când conținutul de apǎ al acestuia, exprimat în procent, depǎşeşte 3%. Situația devine gravǎ atunci când apa este prezentǎ în cantitǎți mari şi zidul nu o poate elimina, cantitatea de sǎruri este semnificativǎ şi condițiile climatice sunt nefavorabile.

Efectele cauzate constau în deteriorarea zidurilor şi a tencuielii, pierderea capacitǎții termoizolante, desprinderea tapetelor, dezlipirea vopselei, apariția florescențelor, dezvoltarea mucegaiului, a algelor, bacteriilor etc cu consecințe grave asupra salubritǎții locuințelor.

O soluție fiabilă şi rapidă la problemele legate de umezeala zidurilor este cu siguranțǎ reprezentatǎ de sistemul compus din tencuiala macroporoasǎ, de reabilitare, dezumidificantǎ SANATIGH, tencuiala de prizǎ adezivǎ, dezumidificantǎ UNTERSANA şi produsul de finisare   omogenizant SANASTOF, care se caracterizeazǎ, printre altele, prin capacitǎțile dezumidificante ridicate ale tencuielii de prizǎ UNTERSANA ce poate fi consideratǎ fǎrǎ nici un dubiu, parte integrantǎ a tencuielii dezumidificante înseşi.

Principul funcțional al tencuielilor macroporoase, dezumidificante este reprezentat de marea suprafațǎ de evaporare determinatǎ de structura macroporoasǎ care o caracterizeazǎ. Tencuiala tradiționalǎ reține umezeala nepermițând evaporarea adecvatǎ. Ca urmare, apa şi sǎrurile higroscopice se acumuleazǎ în ziduri printr-un proces dinamic care avanseazǎ în ceea ce priveşte deteriorarea. Din contrǎ, structura macroporoasǎ a tencuielii dezumidificante asigurǎ echilibrul higrometric. Cu alte cuvinte, tencuiala macroporoasǎ dezumidificantǎ absoarbe apa din ziduri şi favorizeazǎ evaporarea acesteia spre exterior. Aceastǎ caracteristicǎ, oarecum asemǎnǎtoare caracteristicilor bureților, reprezintǎ un element fundamental de care trebuie ținut seamǎ deoarece, dacǎ nu i se acordǎ atenția necesarǎ, poate crea unele probleme.

Transpirabilitatea tencuielii

Procesele mai sus menționate introduc conceptul de permeabilitate la vaporii de apǎ şi de influența acesteia asupra fenomenelor care guverneazǎ echilibrul higrometric al zidurilor. Elementele de care trebuie ținut seamǎ sunt definite de “coeficientul de rezistențǎ la trecerea vaporilor (μ)”, mǎsurǎ ştiințificǎ a capacitǎții unui material de a se opune trecerii vaporilor de apǎ (cu cât coeficientul este mai mic cu atât materialul este mai transpirant, aerul are μ = 1). Iatǎ câteva exemple de coeficienți de transpirabilitate:

Tipul de material

Coeficient μ

Tenuialǎ din ipsos

7

Tencuialǎ din var şi ciment

15

Tencuialǎ din ciment

19

Beton

32

Polistirol expans

70

Poliuretan expans

70

Folie de polietilen

100000

Folie de aluminiu

infinit

SANATIGH

9

Toate materialele ciclului dezumidificant SANATIGH au un coeficient cuprins între 9 şi 11, în aşa fel încât pǎrțile care compun întregul “sistem de tencuialǎ” sǎ fie coerente între ele şi împreunǎ sǎ poatǎ oferi o salubritate foarte ridicatǎ a zonei locuite. 

Este interesant de remarcat şi faptul cǎ în prezența suprafețelor cu un nivel de evaporare normal, înǎlțimea la care ajunge umezeala de ascensiune este de obicei cuprinsǎ între de 2 ori şi de 5 ori grosimea zidului, în timp ce în prezența suprafețelor cu transpirație redusǎ sau cu învelişuri care împiedicǎ evaporarea (tencuieli sau vopsele transpirante), înǎlțimea la care ajunge umezeala de ascensiune poate fi sau chiar depǎşi de 10 - 12 ori grosimea zidului!!

Câteva mǎsuri utile

Macroporozitatea şi permeabilitatea tencuielilor dezumidificante este evident eficace chiar şi în privința elementelor lichide care vin în contact cu ele. Tencuiala macroporoasǎ, atunci când se aflǎ în contact direct cu apa de ploaie stagnantǎ, de exemplu în dreptul trotuarelor (mai ales a celor fǎrǎ înclinație), se îmbibǎ rapid cu apǎ. Deci, înainte de aplicarea tencuielii, este indispensabil sǎ vǎ asigurați cǎ înclinațiile trotuarelor permit scurgerea rapidǎ a apei de ploaie. În plus, se recomandǎ sǎ construiți bordura (10-15 cm) laturii externe dintr-un material diferit, mai puțin absorbant şi care sǎ aibǎ rolul de strat izolant fațǎ de nivelul (suprafața) trotuarului.

Tencuiala macroporoasǎ împinge apa din zid spre exterior indiferent de învelişul care întregeşte sistemul dezumidificant. Dacǎ stratul final (glet, vopsea, etc) nu este adecvat transpirant consecințele pot fi dezastruoase (figura 3). Gletul, vopseaua, în general produsul de finisare al unui sistem macroporos dezumidificant trebuie sǎ aibǎ caracteristici de permeabilitate la vapori coerente cu cele ale sistemului dezumidificant. De exemplu, pentru tencuieli ca şi SANATIGH, SANAWARME, CALEOSANA, valoarea m a finisǎrii, nu trebuie sǎ fie mai mare de 11.

Contactați-ne imediat

Vuoi saperne di più sui nostri prodotti?

Atenție, introduceți datele în mod corect
Atenție! Introduceți adresa de email corectǎ
Atenție, introduceți datele în mod corect

Prin trimiterea, accept acceptarea declarației de confidențialitate

Atenție, introduceți datele în mod corect

Abonare la buletine informative

Trimteți mai departe

Soluții integrate care v-ar putea interesa